Szkoliliśmy w Warszawie
16 września br. w siedzibie MODR w Warszawie odbyła się druga konferencja z cyklu „Żywność - produkt tradycyjny, regionalny i lokalny” pn. „Produkt tradycyjny wysokiej jakości - skracanie łańcucha dostaw żywności z gospodarstwa do konsumenta”.
Organizatorem przedsięwzięcia był Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego przy wsparciu Sekretariatu Regionalnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. Odbiorcami wykładów prowadzonych przez prof. dr hab. Andrzeja Pisula – ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz lek. wet. Dorotę Bieniecką z Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Warszawie byli rolnicy oraz mieszkańcy obszarów wiejskich z terenu naszego mazowieckiego.
Celem nadrzędnym konferencji było propagowanie dobrych praktyk oraz wzorców, które już funkcjonują na obszarach wiejskich województwa mazowieckiego i zostały wprowadzone przy udziale środków finansowych pochodzących z SPO 2004 – 2006 oraz PROW 2007 – 2013.
Program konferencji został poświęcony uzupełnieniu wiedzy uczestników z zakresu:
- produktu tradycyjnego i regionalnego w procesie wędzenia;
- charakterystyki procesu wędzenia, metody, roli i właściwości dymu wędzarniczego, doboru surowca wytwarzającego dym;
- projektu technologicznego – przykłady rozwiązań konstrukcyjnych tradycyjnej wędzarni w zakładach małej zdolności produkcyjnej – MLO;
- oceny ryzyka występowania wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w żywności pochodzenia zwierzęcego poddanej procesowi wędzenia. Przepisy dotyczące najważniejszych dopuszczalnych poziomów WWA w środkach spożywczych;
- prezentacji dobrych praktyk.
Opracowała: Anna Siewierska
MODR Warszawa
Zdjęcia: Maria Janicka
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013
– Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi