Wsparcie na Małe Przetwórstwo w ramach KPO
Do 5 lutego można ubiegać się o wsparcie na inwestycje związane z prowadzeniem działalności przetwórczej i handlowej w ramach Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności (Inwestycja A.1.4.1. Inwestycje na rzecz dywersyfikacji i skracania łańcucha dostaw produktów rolnych i spożywczych oraz budowy odporności podmiotów uczestniczących w łańcuchu).
Pomoc przyznaje się:
rolnikowi (osobie fizycznej prowadzącej lub rozpoczynającej prowadzenie działalności w zakresie przetwarzania lub wprowadzania do obrotu produktów rolnych, spożywczych, rybołówstwa lub akwakultury, jeżeli jest:
• Rolnikiem lub jego małżonkiem prowadzącym lub rozpoczynającym prowadzenie sprzedaży z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego, w tym sprzedaży bezpośredniej oraz dostaw bezpośrednich,
• Rolnikiem lub jego małżonkiem prowadzącym lub rozpoczynającym prowadzenie działalności w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego,
• Rolnikiem lub jego małżonkiem prowadzącym lub rozpoczynającym prowadzenie działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej,
• Rolnikiem lub jego małżonkiem prowadzącym lub rozpoczynającym prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie przetwarzania produktów rolnych, rybołówstwa lub akwakultury,
• Rolnikiem będącym producentem wina z własnych winogron w skali do 100 hektolitrów rocznie,
• Osobą fizyczną uprawnioną do chowu, hodowli i połowu ryb;
oraz pod warunkiem, że podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie jako rolnik lub małżonek rolnika lub przyznano mu płatności bezpośrednie co najmniej w roku poprzedzającym rok złożenia wniosku o przyznanie pomocy.
II. Kosztami kwalifikowalnymi mogą być koszty:
1) budowy budynków i budowli wchodzących w skład gospodarstwa rolnego wnioskodawcy, które są wykorzystywane do przetwarzania, przechowywania, przygotowania do sprzedaży lub wprowadzania do obrotu produktów rolnych, spożywczych, rybołówstwa lub akwakultury;
2) rozbudowy, nadbudowy, przebudowy lub remontu połączonego z modernizacją budynków i budowli wchodzących w skład gospodarstwa rolnego wnioskodawcy, które są wykorzystywane do przetwarzania, przechowywania, przygotowania do sprzedaży lub wprowadzania do obrotu produktów rolnych, spożywczych, rybołówstwa lub akwakultury;
3) budowy, w tym rozbudowy, przebudowy lub remontu połączonego z modernizacją infrastruktury i urządzeń do składowania i zagospodarowania odpadów, oczyszczalni ścieków, biogazowni, systemów fotowoltaicznych, słonecznych systemów grzewczych, instalacji odzysku ciepła, pomp ciepła, kotłów i pieców na biomasę, a także zastosowania czynników chłodniczych o zmniejszonym lub neutralnym oddziaływaniu na środowisko – o ile są związane z przetwarzaniem, przechowywaniem, przygotowaniem do sprzedaży lub wprowadzaniem do obrotu produktów rolnych, spożywczych, rybołówstwa lub akwakultury przez wnioskodawcę;
4) zakupu nowych maszyn i urządzeń do przetwarzania, przechowywania, przygotowania do sprzedaży lub wprowadzania do obrotu produktów rolnych, spożywczych, rybołówstwa lub akwakultury;
5) zakupu nowych terminali płatniczych do obsługi bezgotówkowej oraz nowego sprzętu komputerowego i oprogramowania lub usługi informatycznej dotyczącej sprzedaży na odległość produktów rolnych, spożywczych, rybołówstwa lub akwakultury;
6) utrzymania domen internetowych dotyczących sprzedaży na odległość produktów rolnych, spożywczych, rybołówstwa lub akwakultury w okresie realizacji przedsięwzięcia;
7) zakupu nowych środków transportu spełniających wymagania techniczne oraz normy niskiej emisji spalin , które są przeznaczone do przewozu:
a) produktów rolnych, spożywczych, rybołówstwa lub akwakultury, w tym produktów, których transport powinien odbywać się w szczególnych warunkach, takich jak cysterny, silosy, chłodnie, izotermy, baseny lub zbiorniki do transportu ryb,
b) produktów i półproduktów rolnych, spożywczych, rybołówstwa lub akwakultury w procesach technologicznych lub magazynowania, w tym wózków widłowych i podnośników,
c) zwierząt przeznaczonych do uboju;
8) zakupu nowych, ruchomych punktów sprzedaży, spełniających wymagania techniczne oraz normy niskiej emisji spalin , które są przeznaczone do przygotowywania do sprzedaży;
9) modernizacji miejsc na targowiskach lub w budynkach i budowlach przeznaczonych do wprowadzania do obrotu produktów rolnych, spożywczych, rybołówstwa lub akwakultury przez wnioskodawcę;
10) przygotowania w miejscach obsługi podróżnych, o których mowa w przepisach o drogach publicznych , miejsc do wprowadzania do obrotu produktów rolnych, spożywczych, rybołówstwa lub akwakultury wytwarzanych przez wnioskodawcę;
11) ogólne, bezpośrednio związane z przygotowaniem i realizacją przedsięwzięcia, takie jak koszty nadzoru, sporządzenia dokumentacji technicznej, studium wykonalności, planu przedsięwzięcia i uzyskania niezbędnych pozwoleń oraz koszty związane z działaniami informacyjno-promocyjnymi. Koszty te nie mogą stanowić więcej niż 10% pozostałych kosztów kwalifikowalnych w ramach przedsięwzięcia żywności wytworzonej z produktów rolnych;
III. Limit na 1 podmiot to 500 tysięcy złotych netto przy refundacji 70% dla młodego rolnika i 60% w przypadku pozostałych wnioskodawców.
Minimalne wsparcie to 20 tysięcy zł netto. Możliwe jest ubieganie się o zaliczkę do 50% kosztów inwestycji pod warunkiem, że koszty kwalifikowalne nie zostały poniesione wcześniej niż w dniu złożeniu wniosku.
IV. Termin realizacji – od 1 lutego 2020 do 31 grudnia 2025. Realizacja inwestycji nie dłużej niż 12 miesięcy od podpisania umowy.